زرافه


زرافه

طبقه‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پستانداران
راسته: جفت‌سمان[۱]
خانواده: زرافگان[۲]
سرده: Giraffa
گونه: G. camelopardalis
نام علمی
Giraffa camelopardalis
کارل لینه٬ ۱۷۵۸
Range map
Range map
زرافه یکی از جانوران غول پیکر روی زمین است، و از بلندقدترین حیوانات و یکی از عجایب موجودات است. درازی فوق العاده گردن و پاهایش گونهٔ تناسبی با تنه‌اش ندارد، و بلندی قدش که احیاناً از ۶ متر تجاوز می‌کند، سیمای ناموزون و استثنائی به او می‌بخشد. به علاوه چنین به نظر می‌آید که این لندهور گردن دراز، هر قسمت از بدنش را از یک جانور دیگر عاریه گرفته‌است. مثلاً تنه‌اش به اسب، گردنش به شتر، پاهایش به بز کوهی، شاخ‌هایش به گاو وحشی، وگوش‌هایش به گوش الاغپلنگی است، بنابراین به پلنگ هم بی شباهت نیست. به همین جهت در قدیم آن را (شتر، گاو پلنگ) هم نامیده‌اند، واز قرن‌ها پیش همواره به عنوان یکی از حیرت‌انگیزترین اعجوبه‌های طبیعت مورد بحث و توجه بوده‌است. شباهت دارد، و پوست بدنش از پشم کوتاهی پوشیده شده با نقش پوست

موطن

موطن کنونی زرافه آفریقاست، و در بخش اعظم این قارهٔ پهناور، از چاد، اتیوپی، سودان، کنیا، کنگو، آنگولا، موزامبیك، زامبیا، تانزانیا، آفریقای مرکزی و آفریقای جنوبی یافت می‌شود.

[ویرایش] تغذیه

جانوری است گیاه‌خوار که معمولاً به خاطر قد بلند و گردن درازش به راحتی از برگ درختان تغذیه می‌کند، و بخصوص به برگ درختان اقاقیا علاقه فراوان دارد. از این رو بیشتر در مناطق جلگه‌ای پُر درخت و بیشه‌های سرسبز و پُیرامون آبگیرها زندگی می‌کند.

[ویرایش] حمایت از انقراض

در قرن گذشته تعداد زرافه‌های آفریقا بسیار زیادتر از امروز بود، اما هر اندازهٔ تمدن گسترش می‌یابد و جنگلها و دشت‌ها به شهرها، و شهرکها و مناطق کشاورزی به صنعتی تغییر شکل می‌دهد، قلمرو حیات وحش محدودتر می‌شود، و شمار جانوران وحشی کاهش می‌یابد، که طبعاً زرافه نیز از این سرنوشت غم‌انگیز مصون نمانده‌است. باوجود این در سال‌های اخیر بعضی کشورهای آفریقائی زرافه‌ها را تحت حمایت گرفته ودست اندازی به مناطق زیست آن‌ها را ممنوع اعلام کرده‌اند. به این امید که نسل این حیوان منحصر به فرد از زوال وانقراض نجات یابد.

[ویرایش] زرافه از خود دفاع می‌کند

همانطور که معروف است زرافه جانوری بی آزار وآرامش جو هستند وبا حیوانات دیگر همزیستی مسالمت آمیز دارند. مگر اینکه مورد تعرض قرار گیرند که در این صورت با تمام قوا از خود دفاع می‌کنند، ومؤثرترین حربهٔ آنها هم فرار است، چون باسرعت ۵۰ کیلومتر در ساعت می‌توانند خودرا از گزند مهاجم برهانند. باوجود این اگر حملهٔ مهاجم غافلگیر کننده باشد، زرافه‌ها، حربهٔ مدافعی دیگر نیز دارند، وآن لگد پراکنی باپاهای جلو به سوی دشمن است که اغلب مؤثر واقع می‌شود ومهاجم را از ادامهٔ تعرض باز می‌دارد.

[ویرایش] دشمن خطرناک

خطرناک ترین دشمن دیرینهٔ زرافه «سلطان جنگل» یا شیر است، که برق آسا حمله می‌کند و قربانی غول پیکر خود را سبعانه می‌درد و از پا در می‌آورد. معمولاً خطر چنین حمله‌ای هنگامی پیش می‌آید که زرافه‌ها برای آشامیدن آب به آبگیری یا چشمهٔ منطقه می‌روند، مشکل ترین کار زرافه آشامیدن آب است، چون این چارپای لندهور برای اینکه پوزه‌اش را از ارتفاع ۶ متری به سطح آب برساند، ناگزیر است پاهای درازش را تا حد اکثر ممکن گشاد از هم بگذارد وگردنش را به سوی پائین خم کند و همین حالت یک وضع آسیب پذیر برای او به وجود می‌آورد، وشیر که در گوشه‌ای در کمین است از این فرصت استفاده می‌کند و با یک جست خود را به طعمه‌اش می‌رساند وبا از هم دریدن زرافه شکمی از عزا در می‌آورد. شیرها اغلب به زرافه‌های کوچک و تازه سال حمله می‌کنند، و گاه میان آن‌ها و زرافه‌های بزرگسال جنگی خونین در می‌گیرد که برای هر دو طرف تلفاتی در بر دارد.